Pe malurile umede și mlăștinoase ale lacurilor și râurilor din partea de est a Chinei și a Coreei, trăiește, adaptat la condițiile propice impuse de habitat, cerbul de apă. Această minune a naturii, de talie mică, este asemănătoare mai mult cerbului moscat decât cerbului normal, datorită particularităților anatomice care îl încadrează detașat în topul celor mai unice viețuitoare de pe Terra.

În locul coarnelor, masculii acestei specii au fost înzestrați cu canini superiori foarte bine dezvoltați, proeminenți, alungiți (având între 5.5 și 8 cm) și încovoiați asemenea unor colți, ce pornesc din buza de sus. Femelele, în schimb, sunt mai mici, caninii lor putând să ajungă numai până la aproximativ 0.5 cm.

Anunțuri
Anunțuri

Particularitățile unice și extraordinare au determinat oamenii de știință să îl încadreze în propriul său gen: Hydropotes și chiar să-i creeze propria subfamile: Hydropotinae.

Așa cum îl recomandă și numele (provenit din latinul Hydropotes inermis, care se traduce prin "băutor de apă neînarmat"), cerbul de apă este un desăvârșit înotător inofensiv, el fiind capabil să înoate între insule în căutare de hrană și adăpost. În ceea ce privește hrana, dieta cerbului de apă este una strict ierbivoră, el hrănindu-se doar cu stuf, rogoz, și, în principal, cu iarba si plantele umede ale malurilor pe care se află.

Sezonul de împerechere afișează latura posesivă și competitivă a acestora, lăsând nenumărate cicatrice pe corpurile masculilor. Atunci când se simte amenințat, masculul coboara buza de jos, strângând puternic din maxilar și evidențiindu-și astfel arma cu care a fost înzestrat.

Anunțuri

Această formă de apărare i-a adus ulterior renumele de cerb-vampir. Femelele își expun autoritatea doar înainte și după perioada în care dau naștere puilor, înlăturând astfel străinii de pe propriul teritoriu. Exceptând această perioadă, cerbul de apă este o ființă cât se poate de pașnică. Dacă este totuși deranjat, va reacționa fugind, făcând o serie de salturi, asemenea unui iepure, și emițând avertismente sub forma unor țipete stridente.

Deși excepțional prin raritatea și unicitatea sa, rata mortalității cerbului de apă este destul de îngrijorătoare, mai mult de 40% din exemplare murind în prima lună de viață, însă în captivitate, speranța de viață este de 13 ani, #China #Frumusete #descoperire