În ciuda reducerilor bugetare, Statele Unite își mențin poziția de cea mai puternică forță militară de pe glob, potrivit unui raport al Credit Suisse, citat de Business Insider. Deși Statele Unite este încă o superputere militară de top în lume, Rusia și #China sunt cei mai apropiați rivali.

Canada ocupă locul 20 în topul statelor care au cele mai mari bugete militare din întreaga lume. Credit Suisse a afirmat că raportul privind compararea puterilor militare a fost unul dificil de întocmit. Acesta a cuprins mai mulți factori care au fost luați în calcul.

Ponderea acestora a fost diferită în stabilirea topului mondial al puterilor militare. Astfel, numărul militarilor activi a însemnat 5% din ponderea totală, numărul tancurilor – 10%, elicopterele de atac – 15%, avioanele – 20%, portavioanele – 25%, iar submarinele – 25 %. Clasamentul prezintă puterile militare în termeni pur cantitativi și nu ține cont de calitatea armamentului și de formarea militarilor din armatele statelor respective. Mai jos sunt prezentate primele 10 state din topul celor mai puternice forțe militare din lume.

1.Statele Unite

Buget: 601 miliarde de dolari

Militari activi: 1.400.000

Tancuri: 8.848

Total avioane: 13.892

Submarine: 72

Statele Unite cheltuie mai mulți bani în domeniul Apărării decât următoarele 9 țări din topul mondial.

2.#Rusia

Buget: 84,5 miliarde de dolari

Militari activi: 766.055

Tancuri: 15.398

Total avioane: 3.429

Submarine: 55

Cheltuielile militare ale Kremlinului au crescut cu aproape o treime din 2008 și până în prezent și se așteaptă să se mărească, în următorii trei ani, cu 44%.

3.China

Buget: 216 miliarde de dolari

Militari activi: 2.333.000

Tancuri: 9.150

Total avioane: 2.860

Submarine: 67

Armata Chinei s-a dezvoltat rapid atât ca dimensiune, cât și în privința capacității sale, în ultimele decenii. Ea este, ca număr al militarilor activi, cea mai mare armată din lume.

4.Japonia

Buget: 41,6 miliarde de dolari

Militari activi: 247.173

Tancuri: 678

Total avioane: 1.613

Submarine: 16

5.India

Buget: 50 miliarde de dolari

Militari activi: 1.325.000

Tancuri: 6.464

Total avioane: 1.904

Submarine: 15

6.Franța

Buget: 62,3 miliarde de dolari

7.Coreea de Sud

Buget: 62,3 miliarde de dolari

8.Italia

Buget: 34 miliarde de dolari

9.Marea Britanie

Buget: 60,5 miliarde de dolari

10.Turcia

Buget: 18,2 miliarde de dolari #SUA